Honk- en Softbalclub HCAW is een sportvereniging uit de (voormalige) gemeente Bussum. Al voor de Tweede Wereldoorlog werd er in Bussum gehonkbald. In 1938 werd er voor het eerst onder de naam HC'38 een officiële vereniging opgericht, die zich aansloot bij de in 1912 opgerichte honkbalbond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het honkbal in Nederland stil te liggen. Na de oorlog werden er door Amerika in het kader van het Marshall Plan hulpgoederen naar Nederland gestuurd, waaronder een grote hoeveel honkbalmateriaal. Met behulp van dat materiaal begonnen voetbalverenigingen honkbalafdelingen op te richten, voornamelijk bedoeld om de leden tijdens de zomermaanden aan het sporten te houden; veel geld voor vakanties was er in die tijd niet. In Bussum begon de Bussumse Sportvereniging "Allen Weerbaar" (AW) met een honkbalafdeling. De Rooms Katholieke Voetbalvereniging "Samenspelen Doet Overwinnen" (SDO) volgde enkele jaren later dat voorbeeld. In 1957 werd de honkbalafdeling van AW een zelfstandige vereniging onder de naam Honkbalclub "Allen Weerbaar" (H.C.A.W.). Na de oprichting van de softbalafdeling in 1966 werd de naam gewijzgd in Honk- en Softbalclub "Allen Weerbaar", kort HCAW (zonder puntjes). Momenteel profileert de club zich als Honk- en Softbalclub HCAW of HCAW Bussum. In 1958 werd door de gemeente Bussum aan de Abraham Kuyperweg/Ceintuurbaan een "echt" honkbalveld aangelegd. De daarop volgende verhuizing van de afgelegen voetbalvelden aan de Meerweg naar het nieuwe veld aan de rand van de toen kinderrijke nieuwbouwwijk Bussum Zuid betekende een enorme toename van de belangstelling voor de honkbalsport in Bussum. Met behulp van materiaal dat beschikbaar werd gesteld door de Propagandavereniging "De Kivieten" werd begonnen met het opzetten van een jeugdafdeling.
In 1966 kwam er een grote doorbraak. Het eerste honkbalteam, inmiddels versterkt met enkele spelers uit de jeugdopleiding, promoveerde onder leiding van coach Gerard de Haan en aan de hand van de legendarische werper Rob Hoffmann (foto) naar de hoofdklasse.Voor de honkbalvereniging The Scimitars, de in 1963 zelfstandig geworden honkbalafdeling van SDO, betekende het succes van HCAW in feite de ondergang. In 1967 maakten enkele jonge spelers van het eerste team de overstap naar de succesvolle "buuman". Een jaar later ging de club in zijn geheel op in HCAW. In 1968 volgde er een belangrijke verandering in de Nederlandse honkbalwereld. Voor de Hoofdklasse werd het spelen van "dubbels" (op zaterdag en zondag een wedstrijd tegen dezelfde tegenstander) ingevoerd. Ook voor HCAW was dat een grote verandering. Om mee te kunnen in die verandering werder er voor het eerst gericht coaches en spelers aangetrokken van buiten Bussum en ging het eerste honkbalteam op trainingskamp ........ in Giethoorn. HCAW was definitief een topclub en is dat nog steeds. Inmiddels was HCAW ook uit zijn jasje gegroeid. De Gemeente ontwikkelde een nieuwe honk- en softbalaccommodatie. In 1970 verhuist HCAW naar het huidige onderkomen in de Bussumse Sportvallei. Na het samengaan met The Scimitars volgde er in 1989 een tweede fusie. Het eerste honkbalteam was in 1988 gedegradeerd uit de hoofdklasse. HCAW fuseerde vervolgens met de Amsterdamse hoofdklasseclub Amstel Tijgers, dat door financiële problemen en terugloop van leden in zwaar weer was geraakt. De fusieclub keerde op die manier terug in de hoofdklasse en speelde één jaar onder de naam HCAW-Tijgers. Het jaarlijkse I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi komt voort de toenmalige fusie.
Het Dames Softbalteam is het meest succesvolle team in de geschiedenis van HCAW. Het team werd tussen 1985 en 1997 maar liefst negen keer Nederlands Kampioen en won in diezelfde periode zeven keer de Europa Cup.
Het Heren Honkbalteam kwam tien keer uit in de finale voor het Nederlands Kampioenschap, de Holland Series. In 1996 en 1998 werd het landskampioenschap binnengehaald. In 2000 werd de Europa Cup II of wel de Europa Cup voor bekerwinnaars gewonnen. Na een lange periode zonder sportieve successen, werd in 2022 het derde landskampioenschap behaald. Een jaar later werd in eigen stadion de Europacup gewonnen.
HCAW is actief in vijf takken van sport, die allen onder de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) vallen:
Het aantal leden, inclusief vrijwilligers, bedraag 400. Hiervan zijn er 270 ingeschreven als actieve sportbeoefenaar. HCAW behoort hiermee tot de grootste honk- en softbalverenigingen van Nederland.
De honkbalafdeling bestaat uit 11 teams.
Het eerste team, Honkbal Heren 1 (Hoofdklasse) en het tweede team, Honkbal Heren 2 (Overgangs-klasse), komen uit in de topsportcompetities van de KNBSB.
Bij de jeugd komt HCAW met bijna iedere leeftijdscategorie uit in de hoogste klasse.
De softbalafdeling bestaat uit 6 teams. Het damesteam komt uit in de tweede klasse van de wedstrijdsportcompeties van de KNBSB.
Talentontwikkeling Honkbal
Voor de opleiding van toptalenten heeft HCAW een samenwerkingsovereenkomst met de Baseball Acacemy Midden-Nederland "Scimitars" (vernoemd naar het vroegere The Scimitars). Scimitars heeft één aspirantenteam (12 t/m 15 jaar en jonger) en één juniorenteam (16 t/m 18 jaar)
Softbal
Op softbalgebied werkt HCAW samen met Quick uit Amersfoort. De combinatie softbalt onder de naam Ravens. Er zijn twee Ravens-teams:
Nadere informatie over HCAW kan worden gekregen door een email te sturen naar: