Het hoofdveld, 2e honkbalveld en softbalveld bestaan uit een combinatie van kunstgras, gravel en natuurgras. Hieronder is beschreven waarom er voor deze combinatie is gekozen.
Op kunstgras kan 1000 tot 1200 uur per jaar gespeeld worden, dit in tegenstelling tot traditionele gras/gravel velden die slechts een speelintensiteit van ongeveer 250 uur per jaar kunnen hebben.
In tropische, droge, landen, zoals Curacao, groeit gras vrijwel niet. Kunstgras is een uitstekend alternatief. In landen met een zeeklimaat, zoals Nederland, is het vooral het gravel dat de bespeelbaarheid beperkt. Door een veld intensief te bespelen en door de relatieve hoge regenval is dagelijks onderhoud noodzakelijk, zoals met name het 'slepen' van het gravel. Hierdoor verpulvert het gravel snel en daardoor neemt de waterdoorlaatbaarheid sterk af. Afdekken met grote zeilen is een oplossing, maar een veel beter alternatief is kunstgras.
Waar kunstgras?
in een land als Nederland is het niet nodig het gehele veld in kunstgras uit te voeren. Het buitenveld wordt beperkt betreden en het gras kan daardoor een bespeelbaarheid aan van meer dan 1000 uur per jaar.
Voor het binnenveld is dat duidelijk anders. Gravel slipt snel dicht, gras raakt fors beschadigd door dagelijkse trainingen en wedstrijden. Kunstgras voor het gehele binnenveld biedt het voordeel dat het veld zeer intensief bespeeld kan worden.
De KNBSB stelt vooralsnog dat gravel rond de honken, de thuisplaat en de werpheuvel noodzakelijk is. Internationaal worden inmiddels velden aangelgd die geheel uit kunstgras bestaan, ook rondom de honken.
Het HCAW hoofdveld
Om bovenstaande redenen is het hoofdveld van HCAW als volgt uitgevoerd: